lördag 27 december 2014

Nya stripes

Att byta till nya stripes var inte speciellt svårt, men lite tålamodskrävande. Nya kan man köpa från Nimbus tillbehörs shop och jag valde att byta till de röda och blå som man har på de nyare modellerna.

På den sidan solen låg på gick det enkelt att dra bort de gamla stripsen och på den andra sidan gick det bra bara man värmde lite med en varmluftsblåsare.


De stripes som var mest solblekta var så sköra att de gick i bitar om man försökte dra loss som. Där var jag tvungen att värma och "hyvla" bort dom med en tunn spackel.



Resultatet





Byte av skrovbeklädnad

Första projektet var att byta skrovbeklädnaden, originalet började bli mögelangripet. Jag funderade även på att tvätta alltihop men gav ganska snart upp tanken på det, det skulle aldrig bli det resultat jag ville ha.

Så här såg det ut före, man kan se att det finns små mögelfläckar och att klädseln släppt från skrovet under skarndäck (vanligt på 28 dc har jag förstått).



Först gällde det att få bort den gamla skrovbeklädnaden och för att kunna göra det måste så mycket som möjligt av inredningen bort. Vid tillverkningen har man tydligen monterat skrovbeklädnaden före man lyft i inredningen så en del är fastlimmad bakom skåp och annat som inte går att ta bort. En fastlimmad list lyckades jag bryta av men i övrigt gick det fint att få loss allt.


Att få bort det gamla tyget gick lättare än jag trodde. Jag skar med en morakniv mellan tyget och skrovet och fläckvis lossnade det genom att dra lätt. Vid skåp och dylikt drog jag loss den om det gick eller skar så nära jag kunde med en mattkniv.






Efter att tyget var borta slipade jag bort så mycket som möjligt av det lim och skum som satt kvar på skrovet. Enligt ett proffs jag diskuterade med var det viktigt att få bort det gamla limmet eftersom det kunde lösa upp det nya limmet man stryker på och göra att nya tyget lossnar. Jag fick inte bort allt gammalt lim och den nya klädseln har hållits på plats i åtminstone två år så det kanske beror på vad man använder för lim också.


Jag valde att använda en klädsel med självhäftande baksida eftersom jag tänkte att det skulle vara lättare. Det tror jag absolut det var, jag har prövat originalmetoden med kontaktlim på en annan båt också. Klädseln jag köpte var samma som används i nya Nimbus original som är lätt att torka av. Jag köpte den från Ronneby Marine Design AB.

För att få reda på hur många meter jag skulle beställa placerade jag helt enkelt ut alla bitar jag tagit loss på verandan inom samma bredd som den nya beklädnaden var och pusslade ihop så gott det gick. Utan att vara för noga, man behöver ju kunna korrigera lite också:)



Att montera klädseln gick lätt om man skar skyddspappret på baksidan i bitar med en mattkniv (försiktigt så att man inte skär igenom) och tog bort bort skyddspappret på en bit i mitten. Då kunde man fästa beklädnaden på skrovet och sedan ta bort bit för bit och trycka fast den.






Ventiler och annat limmar man över och skär ut i efterhand.

Så här blev resultatet, själv är jag mycket nöjd och båten känns som ny.












Välkommen

Efter att varit utan båt en sommar införskaffade vi 2013 en Nimbus 28DC. Vi köpte den i Danmark och om färden hem kan man läsa i bloggen http://tusensjomil.blogspot.fi/.

Efter första säsongen på blev det äntligen tid att kavla upp ärmarna och påbörja diverse renoveringar och uppgraderingar. I den här bloggen beskriver jag en del av det jag gjort med förhoppning att andra kan dra nytta av det.